Sprawozdanie z wycieczki do Muzeum Martyrologii „Pod Zegarem” w Lublinie

28 września 2010 roku grupa uczniów XXVII LO w Lublinie uczestnicząca w programie Comenius „Her Story” udała się pod opieką p. Dariusza Rała na otwarcie wystawy „I trzeba było żyć. Kobiety w KL Ravensbruck” do muzeum „Pod Zegarem”. Całej podróży towarzyszyła ciekawość i poczucie wyróżnienia, że to my poznamy historię kobiet, które przeżyły prawdziwe piekło.

Po dotarciu na miejsce zobaczyliśmy duży tłum ludzi, młodzieży i dorosłych, którzy podobnie jak my przyszli na wystawę. W ścisku wysłuchaliśmy słów Dyrektor Muzeum Pani Barbary Oratowskiej, która wygłosiła słowo wstępne, przedstawiła honorowych gości i otworzyła wystawę. Następnie przyszła kolej na krótkie wypowiedzi byłych więźniarek obozu w Ravensbruck. Jedną z nich była dr Wanda Półtawska, która często odwiedza naszą szkołę i można powiedzieć, że jest z nami zaprzyjaźniona. Opowieści były poruszające. Byliśmy zdziwieni, ale i bardzo wdzięczni, że te kobiety potrafią opowiadać o tak traumatycznych przeżyciach. Następnie wszyscy gości rozeszli się po muzeum i mogliśmy obejrzeć całą wystawę. Miała ona przybliżyć nam historię kobiecego obozu. Był to szczególny dzień, ponieważ 65 lat wcześniej został wyzwolony. Wrażenie było ogromne. Muzeum mieści się w celach byłego aresztu gestapo. To tutaj więźniowie zostawili na ścianach napisy, które zostały zabezpieczone przez pracowników konserwacji zabytków. Nadzwyczajny efekt wywarł na nas odtworzony wygląd jednej z cel. Weszliśmy tam w dziesięć osób i na własnej skórze przekonaliśmy się jak niewiele miejsca do życia mieli więźniowie. Bardzo zaciekawiła nas kolekcja korespondencji więźniów (listy, grypsy, pocztówki) oraz lista obozów koncentracyjnych do których trafiali więźniowie. Jednak największe poruszenie wzbudziła w nas wystawa portretów kobiet wraz z ich przerażającymi wspomnieniami z obozu. Podczas jej oglądania łzy same napływały nam do oczu.
Po obejrzeniu całego muzeum przyszła kolej na rozmowy z wspomnianymi wcześniej więźniarkami. Dwoje uczniów z naszej szkoły przeprowadziło wywiad m.in. z dr Wandą Półtawską. Po poruszających rozmowach przyszedł czas na powrót. Nawet nie zauważyliśmy, kiedy minęły te godziny spędzone w muzeum. Była to dla nas wspaniała i żywa lekcja historii. Naszymi wrażeniami podzieliliśmy się z innymi kolegami i koleżankami w szkole. Zdobyliśmy także wiedzę, którą przekażemy naszym zagranicznym partnerom podczas pierwszego spotkania w ramach wymiany międzynarodowej programu Comenius.

Julia Wysocka II b